Humanisták?

2010 március 12. | Szerző: |

Egy sajátos magatartás terjed egyre jobban. Látszólag humanista, toleranciáról, megértésről, szeretetről beszél, elutasítja a rosszat, a bántást, az ítélkezést, az agressziót, valójában azonban nem hisz semmiben (ezért nem szereti a konfliktust, mert abban csak békétlenséget és bántást lát), csak szeretné kigyomlálni a világból azokat a jelenségeket, amelyeket ő negatívnak tart (vagyis azt, ami bántja, frusztrálja – ne keressünk itt se magasröptű etikát!), és szeretné, ha mindenki úgy gondolkozna, mint ő. Ezt nevezné a béke és a megértés világának.


Mivel inkább ösztönből, érzelemből, személyes megélésből filozofál, racionális köntösbe öltöztetve a saját érdekeit, úgy feltüntetve, mintha azok mindannyiunk érdekei lennének, soha be nem vallaná, hogy a saját gondolkodását, mentalitását akarja kizárólagossá tenni. Ez ugyanis ellentétben lenne azzal, amit szavakban vall – nevezetesen, hogy a sokszínűség, a sokféle gondolkodás érték. 


Soha nem lehet azonban szembesíteni önmagával, mert amíg nem jön rá magától, hogy milyen öncélú és negatív az, amit ő önzetlennek és pozitívnak tart, tehát amíg nem érti meg vágyainak valódi jelentését, addig rendületlenül hisz abban, hogy a saját nyilvános szándéka (a béke világa) azonos azzal, amit ténylegesen képvisel (jó esetben is a felelőtlen gyermek álmodozása).


Ennek az érzület-filozófiának az a legnagyobb csábereje, hogy első ránézésre pozitív célokat tűz ki. Elég kevés ember horkanna fel (rajtam kívül), ha azt hallaná, hogy a cél egy megértő világ, ahol nincsen konfliktus. Ez elkábítja azt is, aki mondja, és azt is, aki hallja. A cél annyira evidens és vitathatatlan, hogy senki nem gondol bele abba, hogy miért akar valaki egy ilyen világot (mi a valódi szándéka, mi elől menekül, mit nem bír elviselni, stb…?), és mit jelentene egy ilyen világ, ha megvalósulna.


Az érzületfilozófia tehát nem törődik sem a kiindulási ponttal, sem a megvalósulással. Jól hangzik, pozitív üzenete van, és fel lehet mögé sorakozni. Mivel nem valósulhat meg, ezért megőrizheti az utópiák diszkrét báját, vonzerejét.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!